Mat & dryck

Jag är en riktig "foodie". Här delar jag med mig av bilder på hemlagat, utemat – luncher och middagar, samt sju sorters kakor. Själv är jag dessvärre ingen kock att räkna med men jag har numera förmånen att leva med K – en person som lägger mycket tid och kärlek på sin matlagning.


Mina fem bästa smaker
Utan inbördes ordning
  1. Smörpopcorn
  2. Kantareller
  3. All typ av ost med undantag för blå- och grönmögelost
  4. Avokado
  5. Hallon
Mina fem sämsta smaker
  1. Mandelmassa
  2. Inälvsmat
  3. Blå- och grönmögelost
  4. Artificiell körsbärssmak, typ läsken Dr Pepper
  5. Risgrynsgröt och Ris à la Malta

Ett axplock av K's bästa rätter

(Grytor gör sig tyvärr inte bra på bild ...)




Tre av många lyckade pastarätter.


Kinamat och degigt bröd som smälter i munnen.




Säsongsbaserade grönsaker, däribland ugnsrostade gulbetor. Även primörer förekommer.


Tacos enligt ett eget recept.


Avslutar med klassisk husmanskost på vegetariskt vis. Såsen innehåller både sötma och sälta tack vare kombon grädde, citron och soja. Viktigt att potatismoset är kryddat ordentligt för en roligare smakupplevelse. Köttbullarna är ärtbaserade då vi äter vegetariskt men undanber oss konstlad mat.

Efterrätter och desserter



Dessa cheesecakes går verkligen inte av för hackor. Det är hallon- resp saffransmak.


Krispig knäckkaka.


Mina snöbollar med limesmak. Enklare än så här blir det knappast.

Övriga godsaker från diverse cafébesök


80-talsklassikern Banana split.






Kan det någonsin bli för mycket hallon ...?




Vad som utmärker de två bakverken ovan är grädde gjord på kardemumma.
Kan verkligen tipsa om café Wilmer på Kungsholmen.

Utemat


En smarrig pastatallrik från ett av våra stammishak i Vasastan; Daily's Bistro.


Ugnsgratinerad spetskål kanske inte låter så mycket för världen men den här rätten är en av de godaste jag har ätit. Gjord på bland annat reduktion av vitt vin, Schalottenlök och brynt smör. Intogs på Nationalmuseum som en del av deras tillfälliga (snyft) meny.


En pastafavorit i självaste Italien. Italienarna kan sin pasta, det är ett som är säkert.


En helt magisk bowl med mycket sting i.


Vegansushi med smak av mango – en lite oväntad men trevlig kombination.


Jag är barnsligt förtjust i pannkakor.


Spansk tapas är en återkommande tradition när jag och K går ut tillsammans.

Hämtmat




Inom kategorin takeaway föredrar vi det indiska, asiatiska och libanesiska köket.
Min personliga favorit är tärnad halloumi doppad i honung och sesamfrön.

* * *

Kaffe är min bästa (och enda) favoritdryck, plus hela estetiken kring denna.




Apelsin- och kardemummakaffe dricker jag helst året om.

(Ok, svalkande hallonsmoothie en högsommardag är inte heller så dumt).