Inredningen

Utöver skrivandet intresserar jag mig för den visuella aspekten av kommunikation. 

Koncept Gothic Palace har varit en form av symbolisk gestaltning och tidsresa via karaktäristiska element med ursprung i rokoko- och barockepoken. Det föddes i samband med en trångbodd livssituation kombinerat med nämnda intresse, vilket snart mynnade ut i paradoxen om palats. Vi genomgick en flytt, en vidareutveckling ägde rum och så sakteliga växte berättelsen om Gothic Palace fram som ett kritiskt sätt att illustrera samtida fenomen.

Nedan syns ett tvärsnitt av resultatet där min inredning i sig är ett ständigt pågående projekt. De teman som återkom var bland andra Kung Davids drakborg, Draculas Bar, Piratskeppet, Slottssalen och Pigkammaren. Adress: Södermalm i Stockholm. Utan någon som helst inbördes ordning ...


Sommaren 2022 medverkade jag i tävlingsprogrammet ”Vem bor här?” (SVT) där fem främlingar går husesyn i varandras hem och gissar vem som bor var. Jag och min gravidmage representerade i hemlighet gotiska palatset som också gav upphov till namnet på avsnittet i fråga, och gick av stapeln den 3 december 2023.


Nyligen trillade jag över detta med "academic aestetics", och alla bitar föll plötsligt på plats. Academic aestetics kännetecknas av en passion för kunskap och bildning med uppmärksamheten riktad mot det förgångna. Det kan illustreras i dammig litteratur, gamla ljuskällor, klassisk konst, mystisk atmosfär, skrivmaskiner av äldre modell och andra intellektuella komponenter. Jag har sedan gjort min egen tolkning av denna stilakademi.

"Aside from this love of education, the aesthetic also involves an appreciation for mystery novels, criminality, and secret societies”

Gemensamt för mina projekt är tidsresor och historiskt återskapande för att gestalta olika skeenden i mitt liv, men i övrigt kan det växla mellan ljust och mörkt, minimalism och maximalism. Jag upplever nämligen att livet självt innehåller dessa skiften i varierande grad.


Näst på tur i projektväg blev ”Vision Scandi” som en motpol till det spöklika palatset. Här fann vi (förutom tidstypiska inslag à la stuckaturer, takrosetter, bröstpanel – i alla fall vision om, spegeldörrar och ornament) en minimalistisk, naturnära, meditativ och vilsam miljö i skandinaviskt avskalad stil.

Jag hämtade inspiration från naturen genom materialval som jute, rotting, bambu, sjögräs, linne och bomullsmix. Gröna växter, rökelser och doftljus var också avkopplande inslag i syfte att kontrastera mot hemsökt maximalism ...Mot bakgrund av ovannämnda stilar och att jag går i tankarna att bli sambo med barnafadern i Vasastan, ser det i skrivande stund ut så här i hans anrika 1920-talslägenhet: